Χακτιβισμός (hacktivism)-η περίπτωση Hammond

Posted: Νοέμβριος 18, 2013 in Uncategorized
Ετικέτες: ,

Image

“Οι χάκερ δημιουργούν τη δυνατότητα να εισαχθούν νέα πράγματα στον κόσμο. Όχι πάντοτε πράγματα σπουδαία, ούτε καν πράγματα καλά, αλλά πράγματα νέα”

McKenzie Wark

   Ο όρος προέρχεται από τη σύζευξη των λέξεων χάκερ και ακτιβισμός (hacker and activism). Προσδιορίζει τη κοινωνική δράση των χάκερ που δεν γράφουν απλά λογισμικό αλλά που δρουν για το καλό του κοινωνικού συνόλου. Μία περίπτωση αποτελεί ο Jeremy Hammond. Ο Hammond αποτελεί για τους χάκερ ένα ακόμα ρομπέν των αλγόριθμων.

   Ο Hammond γεννήθηκε το 1985, εκείνα τα χρόνια η πρώτη γενιά συνειδητοποιημένων χάκερ τελείωνε το πανεπιστήμιο και έβγαινε στον κόσμο. Δείχνοντας ενδιαφέρον από μικρός για τους υπολογιστές βρήκε δουλειά σε διάφορες εταιρίες λογισμικού και υπολογιστών αλλά η ακτιβιστική του δράση εκτείνονταν έξω από το χώρο εργασίας του. Ο Hammond έχει ένα ακτιβιστικό χαρακτήρα που φροντίζει να εκδηλώνει συχνά, καυγαδίζει με ανθρώπους που αποστρέφονται τους gay, επιτίθεται σε νέο ναζί, κρακάρει τους κωδικούς των μελών ιστοσελίδας που είναι διαφωνεί με όσους δεν θέλουν τον πόλεμο στο Ιρακ. Δέχεται τις ποινές που του επιβάλλει ο νόμος και περνά 2 χρόνια σε ομοσπονδιακή φυλακή. Όλα αυτά είναι μόνο η βάση για το μεγάλο του επίτευγμα, την υπόθεση Stratfor.

   Η Stratfor (Strategic Forecasting) είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός σκέψης που ιδρύθηκε το 1996 από τον G.Friedman. Ένας οργανισμός που δημοσιεύει απόψεις, σκέψεις, προβλέψεις για το μέλλον της οικονομίας, της πολιτικής, της γεωστρατηγικής ολόκληρου του πλανήτη. Στις 24 Δεκεμβρίου του 2011 η ιστοσελίδα της Stratfor δέχθηκε την πρώτη επίθεση από την ομάδα χάκερ Anonymous με αποτέλεσμα να κλαπούν κωδικοί λογαριασμών μελών και πιστωτικών καρτών. Το 2012 δέχθηκε μια δεύτερη επίθεση από τους Anonymous κατά την οποία κλάπηκε μεγάλος αριθμός emails που διοχετεύθηκε στη ιστοσελίδα των wikileaks. Τα emails αυτά αποκάλυψαν την επικοινωνία της Stratfor με μεγάλες επιχειρήσεις όπως η τράπεζα goldman sacks και η coca cola. Η επικοινωνία τους αφορούσε υποθέσεις διαφοράς υποστηρίζουν οι Anonymous. Ο Hammond ήταν ένας από έξι χάκερ που συνελήφθησαν για τη συμμετοχή τους στην επίθεση.

   Ο Hammond στην απολογία του υποστήριξε πως εμπνεόμενος από την περίπτωση της Chelsea Manning συνέχισε να κρακάρει τις ιστοσελίδες μεγάλων επιχειρήσεων: «ένιωσα πως είχα υποχρέωση να χρησιμοποιήσω τις δεξιότητές μου για εκθέσω και να αντιμετωπίσω τις αδικίες για να φέρω την αλήθεια στο φως». Από την απολογία του προκύπτει πως είχε ο Hammond είχε επιλέξει συνειδητά να συμμετέχει στην επίθεση στη Stratfor όπως και σε άλλες επιθέσεις. Τα κίνητρά του ήταν καθαρά ιδεολογικά και πολιτικά, δεν έκανε επιθέσεις για να βγάλει χρήματα αλλά για να αποκαλύψει μυστικές συμφωνίες και υποθέσεις διαφθορές στον κόσμο. Πίστεψε πως αν αποκαλύψει τα email μεταξύ των επιχειρήσεων, emails που αφορούσαν υποθέσεις διαφθοράς, ο κόσμος θα άλλαζε προς το καλύτερο. Οι πληροφορίες των emails θα βοηθούσαν τον μέσο άνθρωπο να δει τον πραγματικό ρόλο κάποιων επιχειρήσεων. Καταδικάστηκε σε 10 χρόνια φυλάκιση. Στο άκουσμα της ποινής του φώναξε «ζήτω οι anonymous».

   Η ανάγκη για πληροφόρηση του απλού κόσμου, το χρέος να «κάνουν κάτι», η πίστη στην αλήθεια και η προσδοκία για δικαιοσύνη είναι αιτήματα που επαναλαμβάνονται στο λόγο των περισσότερων ανθρώπων που συλλαμβάνονται για διαρροή πληροφοριών. Η σωστή πληροφόρηση των ανθρώπων είναι η βάση για την ανάπτυξη πολιτικής συνείδησης. Η ελευθεροτυπία και η ελευθερία λόγου ήταν αιτήματα του προηγούμενου αιώνα. Στον 21ο αιώνα, η ελεύθερη πρόσβαση στη πληροφορία είναι το ζητούμενο.

Πηγές

Wikipedia

McKenzie, W.,(2006) Ένα μανιφέστο των χάκερ, μτφ. Ν.Καλαϊτζής, Αθήνα εκδόσεις Scipta

http://tech.in.gr/news/article/?aid=1231273903

http://www.sparrowmedia.net/2013/11/jeremy-hammond-sentence/

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s